Een bouwkundige/technische keuring?
Een bouwkundige keuring, ook wel bouwtechnische keuring genoemd, is een visuele inspectie van een woning. Zo’n keuring is een belangrijk onderdeel wanneer u voornemens bent een woning te kopen.
Het resultaat van de keuring wordt volledig verwerkt in het bouwkundig rapport. Dit rapport wordt erkend door de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en alle andere instellingen die onder de Autoriteit Financiële Markten (AMF) vallen.
Onze ervaren bouwkundige inspecteert de woning van de kruipruimte tot aan de nok van het dak. Eventuele verborgen gebreken komen zo aan het licht. Ook worden eventuele herstel- of vervangingskosten worden meegenomen in een rapport zodat u een goed beeld krijgt van het toekomstige onderhoud.
Waarom en wanneer?
Oplevering
Het aankopen of opleveren van een woning of bedrijfspand is waarschijnlijk de grootste investering die je in een mensenleven doet. Dan wil je toch geen risico nemen?
Objectief
Het uitvoeren van objectieve keuringen is niet iedereen gegeven. Velen zijn te oppervlakkig en strijden niet voor uw belangen. Wij garanderen het!
Technische diepgang
Een keuring is geen verkooppraatje of simpelweg foto’s nemen. Het is met een arendsoog kijken en technisch analyseren: noem het een bouwtechnische keuring.
VERPLICHTING ALS KOPER
Niet alleen de verkopers hebben plichten, maar ook op u, als kandidaat koper rust er immers een grote verantwoordelijkheid.
U voelt zich bedrogen of belogen, minstens werd er iets verzwegen. Geen probleem denkt u? U heeft niet gekregen wat u had verwacht dus u wilt uw geld, of minstens een deel ervan terug? Dit is niet zo eenvoudig als u denkt! Niet alleen de verkopers hebben plichten, maar ook u, als kandidaat koper rust immers een grote verantwoordelijkheid.
In de onderhandelingsfase, dus op het moment voor dat er overeenstemming is bereikt, rust op de kandidaat-koper een onderzoeksplicht.
Dit betekent, dat van u wordt verwacht dat u als voorzichtige kandidaat koper, de woning grondig inspecteert en onderzoekt. In de praktijk zien we dat het niet evident is voor een kandidaat koper om aan deze plicht te voldoen. Vaak is een bezoek relatief kort, wil men de bewoners niet te veel of te lang verontrusten en wordt het als onbeleefd ervaren om bv. een tapijt op te tillen, achter een kast te willen kijken of de toegang naar het dak vrij te maken door de zolderverzamelingen aan de kant te schuiven. Nochtans wordt dit wel van u verwacht!
Voorbeeld jurisprudentie:
“Eisers hebben de gelegenheid gehad om de woning voorafgaandelijk aan het uitbrengen van hun bod uitgebreid te onderzoeken. Het is niet zo dat de verkoper daarbij de verplichting heeft om de koper zelf te wijzen op alle mogelijke gebreken en tekortkomingen van de woning indien de koper zich daar zelf van kan vergewissen door een eenvoudig onderzoek. Op elke koper rust immers de verplichting om zelf inlichtingen in te winnen teneinde met kennis van zaken over te gaan tot het nemen van een beslissing over het al dan niet kopen en tegen welke voorwaarden.”
Ook na de onderhandelingsfase, en zelfs nog na de levering, rusten er nog plichten op de verkoper die u uit uw hachelijke situatie kunnen redden.
Hoe dan ook zal op u als koper wel de bewijslast rusten dat het gebrek voor u verborgen was. Ook hier rust op de kopers een grote verantwoordelijkheid.
Er zal op u als koper wel de bewijslast rusten dat het gebrek voor u verborgen was. Ook hier rust op de kopers een grote verantwoordelijkheid. De verplichting tot vrijwaring geldt immers niet voor de gebreken waarvan de koper zich op het ogenblik van de levering rekenschap kon geven, doordat het gebrek zichtbaar was, d.i. gemakkelijk te ontdekken of doordat de koper het gebrek hoorde te kennen, om het even hoe hij kennis kreeg van het gebrek.
Ook op dit vlak is men in de rechtspraak streng voor de koper:
“Bovendien kan men vragen stellen bij het verborgen karakter van dit gebrek. Een gebrek heeft pas een verborgen karakter wanneer dit niet door de koper ontdekt kon worden door middel van een normaal, aandachtig onderzoek in het licht van de aard van de verkochte zaak.”
Het kan u dus als koper heel veel moeite besparen, wanneer u alvast kan aantonen dat u er alles aan heeft gedaan om aan uw plichten als koper te voldoen.
EEN BOD DOEN?
Neem een bouwtechnische keuring op als ontbindende voorwaarden in uw bod. Zo neem je geen enkele risico!
Snel en succesvol verkopen!
Wij maken het verschil graag tot binnenkort.
Blijf up-to-date met het nieuws rond de huizenmarkt en onze eigen listings.
Owning a home is a keystone of wealth… both financial affluence and emotional security.
Suze Orman